Publicat pe

Care sunt beneficiile îmbrățișatului?

Dar oare care sunt cu adevărat beneficiile îmbrățișatului?

Îi îmbrățișăm pe alții când suntem entuziasmați, fericiți, triști sau încercăm să ne mângâiem. Îmbrățișarea, se pare, este universal reconfortantă. Ne face să ne simțim bine. Și se dovedește că îmbrățișarea s-a dovedit că ne face mai sănătoși și mai fericiți. Potrivit oamenilor de știință, beneficiile îmbrățișării depășesc acel sentiment cald pe care îl ai când ții pe cineva în brațe. Citiți mai departe pentru a afla cum.

Îmbrățișarea dintre un bărbat și o femeie - sursa fotografie https://draxe.com/health/hugs/
Îmbrățișarea dintre un bărbat și o femeie – sursa fotografie https://draxe.com/health/hugs/

1. Îmbrățișările reduc stresul prin arătarea sprijinului.
Când un prieten sau un membru al familiei are de-a face cu ceva dureros sau neplăcut în viața lor prin îmbrățisare le suntem alături. Oamenii de știință spun că acordarea sprijinului unei alte persoane prin atingere poate reduce stresul persoanei consolate. Poate chiar reduce stresul persoanei care face mângâierea

Într-un studiu din douăzeci de cupluri heterosexuale, bărbații au primit șocuri electrice neplăcute. În timpul șocurilor, fiecare femeie ținea brațul partenerului ei. Cercetătorii au descoperit că părțile creierului fiecărei femei asociate cu stresul au prezentat o activitate redusă, în timp ce acele părți asociate cu recompensele comportamentului matern au arătat mai multă activitate. Când îmbrățișăm pe cineva pentru a-l mângâia, aceste părți ale creierului nostru pot prezenta un răspuns similar.

Oamenii de știință spun că acordarea de sprijin unei alte persoane prin atingere poate reduce stresul persoanei consolate. Poate chiar reduce stresul persoanei care face mângâierea. Într-un studiu efectuat pe douăzeci de cupluri heterosexuale, bărbații au primit șocuri electrice neplăcute. În timpul șocurilor, fiecare femeie ținea brațul partenerului ei.
Cercetătorii au descoperit că părțile creierului fiecărei femei asociate cu stresul au prezentat o activitate redusă, în timp ce acele părți asociate cu recompensele comportamentului matern au arătat mai multă activitate. Când îmbrățișăm pe cineva pentru a-l mângâia, aceste părți ale creierului nostru pot prezenta un răspuns similar.

2. Îmbrățișările te pot proteja împotriva bolilor.
Efectele îmbrățișării de reducere a stresului ar putea funcționa și pentru a vă menține mai sănătos. Într-un studiu efectuat pe peste 400 de adulți, cercetătorii au descoperit că îmbrățișarea poate reduce șansa unei persoane să se îmbolnăvească. Participanții cu un sistem de sprijin mai mare au fost mai puțin probabil să se îmbolnăvească. Iar cei cu un sistem de sprijin mai mare care s-au îmbolnăvit au avut simptome mai puțin severe decât cei cu sistem de sprijin redus sau deloc.

3. Îmbrățișările vă pot îmbunătăți sănătatea inimii
Îmbrățișarea poate fi bună pentru sănătatea inimii tale. Într-un studiu, oamenii de știință au împărțit un grup de aproximativ 200 de adulți în două grupuri:

Un grup a avut parteneri romantici care s-au ținut de mână timp de 10 minute, urmate de o îmbrățișare de 20 de secunde. Celălalt grup a avut parteneri romantici care au stat în tăcere timp de 10 minute și 20 de secunde.
Persoanele din primul grup au prezentat reduceri mai mari ale tensiunii arteriale și ale frecvenței cardiace decât al doilea grup. Conform acestor constatări, o relație afectuoasă poate fi bună pentru sănătatea inimii.

sursa – healthline.com