Publicat pe

Corcodușele, fructele copilăriei – beneficii

Corcodușele erau prezente peste tot în perioada copilăriei (noastre, a mea și a surorii mele). Vacanțelw ni le petreceam la țară, la bunici, pe timpul regimului comunist. Atunci perioada școlară era împărțită în trimestre, nu în semestre cum este împărțită acum. Așadar toată periaoda vacanței ne-o petreceam la bunici, la tataia și mamaia… nu știam că sunt de fapt bunicul și bunica. Acolo era paradisul a tot și a toate. Mâncam fructele și legumele care creșteau în zona luncii Dunării. Printre fructe mâncam, din primăvară / vară până toamna târziu, zarzăre, caise, struguri, prune, pepeni, nuci, vișine, sau fructe mai exotice precum smochinele… și multe alte fructe… Dar printre acestea omniprezente erau corcodușele. Pe acestea le găseam din belșug și în București, și am observat că încă se mai găsesc. Știam că sunt bogate în vitamina C, ca mai toate fructele și legumele de altfel. Însă nu m-aș fi gândit că sunt atât de bogate în atât de multe substanțe nutritive și că sunt atât de benefice pentru sănătate. La momentul acela, găsindu-le „pe toate drumurile”, mi se păreau niște fructe banale. Le mâncam de când începeau să apară, cu alte cuvinte începeam să dăm iama în ele încă de când erau verzi și crude. Apoi, binențeles, continuam și când se coceau. Unele erau dulci acrișoare, altele dulci când se coceau, iar asta depindea / depinde de soiul lor. Bunicii și părinții făceau ori compot în plin sezon, ulterior puneau la borcane, ori țuică. Țuica se făcea mai ales la țară, fiindcă aveam destul de mulți corcoduși în grădină.

Corcoduse – beneficii fruct

Puteți citi câteva informații despre elementele pe care le conțin aceste fructe și cât de important pentru sănătatea noastră este să le consumăm.

Valorile nutritionale pentru 100 de grame de corcoduse proaspete sunt urmatoarele:

Calorii: 63 kcal
Acid folic: 5 mcg
Acid pantotenic: 0,15 mg
Piridoxina: 0,3 mg
Riboflavina: 0,2 mg
Tiamina:0,3 mg
Vitamina A: 345 UI
Vitamina C: 9,5 mg
Vitamina E: 0,3 mg
Vitamina K: 6,5 mg
Sodiu: 1 mg
Potasiu: 157 mg
Calciu: 6 mg
Cupru: 0,6 mg
Fier: 0,2 mg
Magneziu: 7 mg
Mangan: 0,5 mg
Fosfor: 16 mg
Seleniu: 1 mcg
Zinc: 0,1 mg

Beneficii

Atunci cand se afla in stare cruda, corcodusele au cea mai puternica actiune antioxidanta si antiinflamatorie. Culorile acestor fructe, care variaza de la galben si roz, pana la rosu si mov inchis, sunt un indicator al prezentei substantelor naturale cu beneficii unice asupra organismului.

Mai multe informații puteți găsi pe site-ul resursă folosit: sfatulmedicului.ro