Publicat pe

Gablont sau lucru manual

Bijuterii handmade colier cu pandantiv si cercei perle sticla 16974 poza 2

Gablont, peiorativ pentru bijuterii ieftine

Bijuterii handmade colier cu pandantiv si cercei perle sticla 16974
Bijuterii handmade colier cu pandantiv si cercei perle sticla

Gablont sau lucru manual? Gablont sau arta?
Desi multe din produsele realizate pe acest site sunt lucrate manual multi le percep ca gablonturi. Gablont este un alt fel de a spune lucru ieftin, lucru fara valoare. Multi ar spune ca asa este, dar daca stam sa ne gandim ca multe dintre artefactele vechi nu erau chiar toate lucrate in aur si argint si alte materiale de o valoare foarte mare… iar in zilele noastre au o valoare foarte mare… Stam si ne gandim daca acest cuvant este unul tocmai potrivit pentru a defini produsele pe care le realizam si pe care le propunem clientilor nostri.

Un produs lucrat manual are o valoare mai mare deoarece in el se investeste din punct de vedere artistic si sentimental. O mica parte din cel sau cea care le confectioneaza investesc o parte din timpul lor si din simtul lor artistic si il transmit celui care il poarte. Nu putem pune semnul egal intre produsele care sunt produse pe banda rulanta, produsele care sunt produse in fabrici de catre masini si oameni.

Putem sa spunem: Da produsele noastre nu sunt din argint 100% si nici din aur sau platina, dar au o valoare artistica si ca atare nu pot fi catalogate ca gablonturi din acest punct de vedere. Ele pot fi catalogate ca gablonturi doar in masura in care ne raportam vag si sec la o definitie “de lemn” a unor oameni care au incercat sa ofere anumite definitii cat mai exacte anumitor cuvinte. Nu e rau sa incercam sa definim cuvintele, dar este rau sa le batem in cuie dandu-le definitii stereotip.

Definitia gablontului conform DEX / Dictionarul Explicativ al Limbii Romane
“GABLÓNZ, gablonzuri, s. n. Cristal (1) special cu irizații, folosit la fabricarea unor obiecte de podoabă ieftine; p. ext. obiect de podoabă care are asemenea cristale. [Pr.: gablonț] – Din n. pr. Gablonz.”
sursa: dexonline.ro/definitie/gablonz

Valoare unui obiect de arta nu consta doar in valoarea lui intrinseca, ca material brut, ci si in valoarea lui ca obiect de arta, ca valoare sentimentala, etc. Un obiect nu poate fi definit ca ieftin decat in masura in care cel care emite acea parere va ajunge la acea concluzie.