Publicat pe

Iubirea de bani sau atașamentul față de bani

Iubirea sau atașamentuk față de bani – arghirofilia (lăcomie de bani trecută în dex). În dicționarul explicativ al limbii române regăsim cuvântul arghirofilia cu senseul de lăcomie de bani. Deși traducerea corectă din limba greacă este iubirea de bani. Iubirea în limba greacă are mai multe cuvinte, ea nu se limitează ca în limba română care are un cuvânt: iubirea și poate dragostea, să zicem. În limba greacă avem cuvântl eros (iubirea trupească), sursa de proveniență fiind zeul Cupidon din Grecia Antică. Apoi avem filia (iubirea filiială din cadrul familiei – iubirea dintre tată și fiu, mamă și fiică, mană și fiu, tată și fiică (nu în sensul de pedofilie.. deși se poate ajunge și acolo în cazuri nefericite, în care păcatul sau patima pervertește o legătură de iubire între ființa care a dat naștere, și ar trebui să protejeze, și ființa care a fost născută. Însă eu tind să cred că așa ceva nu există. Iar aceasta este doar o situație ipotetică, iar marea majoritate a cazurilot sunt doar cazuri de pedofilie dinafara familiei – unele cazuri fiind descoperite de Justițiarul de Berceni. Și ultima dar nu ultima ca importanță în sine este agape sau iubirea frățească, iubire care se dezvoltă între persoane care nu sunt legate prin legături de sânge, ci prin legătura de frățietate care ia naștere prin nașterea de-a doua din duh, o naștere în Hristos. Aceasta este iubirea cea mai înaltă Biserica organizează mese duoă fiecare Sfântă Liturghie, denumite agape, tocmai ca această legătură frățească să se dezvolte.

Iubirea de bani este mai mult un atașament de bani. Iar Sfântul Ioan Gură de Aur, un sfânt important în cadrul Bisericii ortodoxe, în măsura în care chiar și Biserica Romano Catolică și chiar cea Protestantă îl prețuiesc, vorbește despre această iubire sau arghirofilie.Iubirea de arginți, cum mai este cunoscută în popor reprezintă și cei 30 de arginți pentru care a fost vândut Mântuitorul Iisus Hristos de către Iuda, unul dintre cei 12 Apostoli. Chiar și așa dacă s-ar fi pocăit și nu s-ar fi sinucis Fiul lui Dumnezeu întruoat L-ar fi iertat. Însă acesta a ajuns, din păcate, la deznadejde și a ales acest gest extrem.

Am scris un articol în acest referitor la acest subiect pe blogul / siteul convorbiriduhovnicești.ro la adresa https://convorbiriduhovnicesti.ro/iubirea-de-bani-sau-iubirea-de-arginti-cum-era-cunoscuta-pe-timpul-sfantului-ioan-gura-de-aur/ Vă invit acolo să citiți mai multe informații referitor la ce spune Sfântul Ioan Gyră de Aur desspre iubirea de bani.